آشنایی با زبان دارت؛ مقدمه ای بر زبان اصلی فریم ورک Flutter

این مقاله برای افرادی که قصد آموزش زبان دارت را دارند مفید می باشد. زبان دارت به عنوان زبان برنامه نویسی اصلی فریم ورک Flutter یکی از ابزارهای برجسته در دنیای توسعه نرم افزارهای موبایل و وب محسوب می شود. این زبان توسط شرکت گوگل توسعه یافته و به دلیل ویژگی های خاص خود به ویژه برای توسعه اپلیکیشن های کراس پلتفرم مورد توجه برنامه نویسان و توسعه دهندگان قرار گرفته است.

آشنایی با زبان دارت؛ مقدمه ای بر زبان اصلی فریم ورک Flutter

Flutter فریم ورکی که از دارت به عنوان زبان اصلی خود استفاده می کند امکان توسعه همزمان اپلیکیشن های اندروید و iOS را با یک کد فراهم می سازد. در ادامه این مقاله به معرفی ویژگی ها مزایا و کاربردهای زبان دارت و نقش آن در فریم ورک Flutter خواهیم پرداخت.

دارت چیست؟

زبان دارت یک زبان شیء گرا است که توسط گوگل توسعه یافته و در ابتدا برای ساخت اپلیکیشن های وبی سریع و مقیاس پذیر طراحی شد. یکی از ویژگی های کلیدی دارت کامپایل شدن هم به کد ماشین و هم به کد جاوا اسکریپت است. این زبان به گونه ای طراحی شده که علاوه بر توسعه اپلیکیشن های وب بتوان از آن برای توسعه اپلیکیشن های موبایل نیز بهره برد.

مزایای دارت

  • کارایی بالا : دارت به صورت بومی(native)  کامپایل می شود و به همین دلیل اپلیکیشن هایی که با استفاده از این زبان نوشته می شوند سرعت بالایی دارند.
  • یادگیری آسان : سینتکس زبان دارت بسیار شبیه به زبان های C وJava  است که آن را برای برنامه نویسان این زبان ها بسیار قابل فهم می کند.
  • پشتیبانی از برنامه نویسی همزمان : دارت از برنامه نویسی همزمان (Asynchronous Programming) به خوبی پشتیبانی می کند که برای توسعه اپلیکیشن های مقیاس پذیر و سریع بسیار مهم است.

نقش دارت در Flutter

زبان دارت به عنوان قلب تپنده فریم ورک Flutter شناخته می شود. این فریم ورک با استفاده از دارت قابلیت ساخت UI (رابط کاربری) غنی و انعطاف پذیر را به توسعه دهندگان می دهد. یکی از مهم ترین ویژگی های دارت در فلاتر  Hot Reload است. این ویژگی به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا تغییرات در کد را به صورت زنده و بدون نیاز به کامپایل مجدد مشاهده کنند.

چرا دارت برای Flutter انتخاب شده است؟

دارت ویژگی هایی دارد که آن را به انتخاب مناسبی برای Flutter تبدیل کرده است :

  1. اجرای سریع : دارت مستقیماً به کد بومی (native code) کامپایل می شود که باعث می شود اپلیکیشن های ساخته شده با Flutter سرعت بالایی داشته باشند.
  2. کامپایل به جاوا اسکریپت: برای اپلیکیشن های وب دارت می تواند به کد جاوا اسکریپت کامپایل شود و این امکان را فراهم می کند تا از یک زبان برای توسعه اپلیکیشن های وب و موبایل استفاده کنید.
  3. مدیریت حافظه خودکار: دارت دارای سیستم جمع آوری زباله(garbage collection)  پیشرفته ای است که باعث بهینه سازی مصرف حافظه در اپلیکیشن های Flutter می شود.

مقایسه دارت با سایر زبان ها

زبان

ویژگی ها

کاربردها

دارت

شیء گرا سریع همزمان پشتیبانی از کامپایل به بومی و جاوا اسکریپت

توسعه اپلیکیشن های موبایل و وب

جاوا

شیء گرا پرکاربرد مستقل از پلتفرم

توسعه اپلیکیشن های اندروید نرم افزارهای سرور

کاتلین

شیء گرا ایمن تر از جاوا سازگاری با جاوا

توسعه اندروید اپلیکیشن های سرور

جاوا اسکریپت

زبان تفسیری پویا کاربرد گسترده در وب

توسعه وب اپلیکیشن های فرانت اند

ویژگی های کلیدی دارت

۱. زبان شیء گرا

دارت به طور کامل از شیء گرایی پشتیبانی می کند و تمامی اجزای آن به عنوان یک شیء تعریف می شوند. این ویژگی باعث می شود که توسعه دهندگان به راحتی بتوانند کدهای مقیاس پذیر و قابل فهم بنویسند.

۲. مدیریت حافظه خودکار

مدیریت حافظه در دارت به صورت خودکار انجام می شود. به کمک سیستم جمع آوری زباله (garbage collector) دارت حافظه های استفاده نشده را آزاد می کند.

۳. پشتیبانی از برنامه نویسی همزمان

دارت با استفاده از فیوچرها (Futures) و استریم ها (Streams) از برنامه نویسی همزمان پشتیبانی می کند که به توسعه دهندگان امکان می دهد برنامه های سریع و مقیاس پذیر بنویسند.

جدول مقایسه ی فریم ورک های مشابه

فریم ورک

زبان برنامه نویسی

کاربرد اصلی

مزایا

Flutter

دارت

توسعه اپلیکیشن های موبایل و وب

سرعت بالا رابط کاربری زیبا

React Native

جاوا اسکریپت

توسعه اپلیکیشن های موبایل

جامعه ی کاربری بزرگ کتابخانه های زیاد

Xamarin

C#

توسعه اپلیکیشن های موبایل

یکپارچگی با محصولات مایکروسافت

چرا باید دارت یاد بگیریم؟

اگر به فکر توسعه اپلیکیشن های موبایل و وب هستید و می خواهید تنها با یادگیری یک زبان برنامه نویسی به هر دو هدف برسید یادگیری دارت انتخاب بسیار مناسبی است. با یادگیری دارت علاوه بر این که می توانید اپلیکیشن های کراس پلتفرم با Flutter توسعه دهید به دنیای برنامه نویسی وب نیز وارد می شوید.

پرسش های متداول :

۱. آیا دارت فقط برای توسعه موبایل استفاده می شود؟
خیر دارت علاوه بر توسعه اپلیکیشن های موبایل با Flutter برای توسعه اپلیکیشن های وب و سرور نیز استفاده می شود.

۲. دارت چه تفاوتی با جاوا اسکریپت دارد؟
دارت یک زبان کامپایل شده است که می تواند به کد بومی تبدیل شود در حالی که جاوا اسکریپت یک زبان تفسیری است که به صورت مستقیم توسط مرورگرها اجرا می شود. دارت همچنین از نظر شیء گرایی و مدیریت حافظه پیشرفته تر از جاوا اسکریپت است.

۳. چرا گوگل دارت را برای Flutter انتخاب کرد؟
دارت به دلیل سرعت بالا قابلیت کامپایل به بومی و پشتیبانی از برنامه نویسی همزمان انتخاب مناسبی برای فریم ورک Flutter بود. همچنین دارت به توسعه دهندگان این امکان را می دهد که با یک زبان هم برای موبایل و هم برای وب اپلیکیشن بسازند.

نتیجه گیری

زبان دارت با ویژگی های منحصربه فرد خود به یکی از ابزارهای اصلی توسعه اپلیکیشن های موبایل و وب تبدیل شده است. اگر شما به دنبال یادگیری زبان برنامه نویسی هستید که به شما امکان توسعه اپلیکیشن های مقیاس پذیر و سریع را بدهد دارت گزینه بسیار مناسبی خواهد بود. Flutter با تکیه بر دارت توسعه دهندگان را قادر می سازد که اپلیکیشن های زیبا و پرسرعتی را برای پلتفرم های مختلف ایجاد کنند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آشنایی با زبان دارت؛ مقدمه ای بر زبان اصلی فریم ورک Flutter" هستید؟ با کلیک بر روی تکنولوژی, کسب و کار ایرانی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آشنایی با زبان دارت؛ مقدمه ای بر زبان اصلی فریم ورک Flutter"، کلیک کنید.

‫20 دیدگاه ها

  1. چرا اپلیکیشن من با دارت توی دستگاه های قدیمی به خوبی اجرا نمی شه؟ توی Flutter آپدیت خاصی لازمه؟ خیلی اذیت شدم!

  2. دارت زبان جالبیه ولی وقتی به جاوا اسکریپت کامپایل می شه عملکردش یه مقدار افت می کنه. کسی تونسته این مشکل رو حل کنه؟

  3. من چند ماهه که با دارت کار می کنم و از سرعت کامپایل شدنش خیلی راضی ام. ولی پشتیبانی از برخی کتابخونه ها رو کم داره. کاش گوگل این رو جدی تر بگیره.

  4. به نظر شما دارت ارزشش رو داره یاد بگیرم یا بهتره مستقیما برم سراغ کاتلین؟ یکم تردید دارم بین این دو.

  5. به نظر شما دارت ارزشش رو داره یاد بگیرم یا بهتره مستقیما برم سراغ کاتلین؟ یکم تردید دارم بین این دو.

  6. Hot Reload خیلی خوبه ولی گاهی اوقات بدون دلیل درست کار نمی کنه و باید پروژه رو دوباره اجرا کنم. کسی دیگه هم این مشکل رو داره یا فقط برای من اتفاق می افته؟

  7. به نظرم یادگیری دارت خیلی ساده تر از جاوا بود. مخصوصا برای کسایی که تازه واردن. فقط ای کاش منابع فارسی بیشتری برای یادگیری بود.

  8. من وقتی برنامه ام رو با دارت نوشتم روی iOS یه سری لگ دارم ولی توی اندروید خیلی روون اجرا می شه. دلیلش چی می تونه باشه؟ کسی تجربه مشابهی داره؟

  9. بعد از اینکه کد رو به جاوا اسکریپت تبدیل می کنم یه سری مشکلات رندرینگ توی مرورگر دارم. کسی راه حلی داره برای این مشکل؟ خیلی وقتمو گرفته!

  10. دارت عالیه ولی هنوز هم پشتیبانی از برخی کتابخانه های معروف توی Flutter ضعیفه. امیدوارم توی آپدیت های بعدی بهتر بشه.

  11. Flutter و دارت خیلی سریعن ولی کار کردن با async یه مقدار گیج کننده اس. توی بعضی پروژه ها خیلی اذیت شدم. کسی پیشنهادی داره؟

  12. به نظرم دارت سرعت خوبی داره ولی از نظر بهینه سازی هنوز جا داره تا با کاتلین رقابت کنه. به هر حال برای اپ های کراس پلتفرم خیلی کاربردیه.

  13. یکی از مشکلاتی که با دارت دارم مستندات ناقصشه. باید هر بار از StackOverflow کمک بگیرم. شماها چطور با این مساله کنار میاید؟

  14. من تجربه خوبی از اجرای همزمان پروژه های وب و موبایل با دارت ندارم همیشه یه جایی مشکلی پیش میاد. راه حلی براش هست؟

  15. دارت زبان خوبیه ولی یادگیریش خیلی آسون نیست. من بعد از چند ماه تازه تونستم کاملا مسلط بشم. کس دیگه ای هم همینطور بوده؟

  16. من چندین پروژه رو با دارت ساختم و عملکردش واقعا عالیه اما وقتی به وب می رسیم به نظرم جاوا اسکریپت هنوز یه قدم جلوتره.

  17. یه مشکل دیگه ای که دارم با دارت اینه که هرچند مستندات رسمی دارت خیلی کامل نیست ولی توی گیت هاب مشکلات زیادی پیدا می کنم. چیکار کنم؟

  18. Hot Reload خیلی ویژگی عالی ایه اما چرا گاهی بدون دلیل می پره؟ این مشکل فقط برای من هست یا شما هم تجربه کردید؟

  19. دارت از نظر من یکی از سریع ترین زبان های کراس پلتفرمه ولی هنوز نمی تونم توی همه پروژه ها بهش اعتماد کنم. مخصوصا برای پروژه های بزرگ.