افزایش قیمت دارو؛ دسترسی محدود می شود؟
افزایش افزایش برخی داروها در حالی صورت می گیرد که هنوز برنامه بیمه ها برای حمایت از این تغییر قیمت مشخص نبوده و این موضوع ممکن است موجب افزایش پرداختی از جیب مردم شود.
گروه سلامت خبرگزاری تیکسر یاسر مختاری؛ دو هفته قبل بود که رئیس سازمان غذا و دارو از اصلاح قیمت دارو های زیان ده به منظور انگیزه دهی به شرکت های دارویی برای تداوم تولید این دارو ها خبر داد. انتقاد تولیدکنندگان دارو در سال های اخیر نسبت به قیمت گذاری این کالای سلامت و همزمان کمبود نقدینگی در زنجیره تأمین افزایش قیمت دارو را قابل پیش بینی می کرد.
در این شرایط که کمبود دارو بیش از ۳۰۰ قلم بوده و از آن سو رشد نرخ ارز و تورم سفره های مردم را کوچک کرده است افزایش قیمت دارو تا حدود زیادی ممکن است بر سلامت مردم تأثیر بگذارد.
محمد رضا ظفرقندی؛ وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی همزمان با این افزایش قیمت ها که معاونش آن را اصلاح قمیت دارو خوانده روز گذشته اعلام کرد که این تغییر قیمت عمدتا برخی دارو های تزریقی و پماد های استریل را شامل می شوند که جنبه «مصرف دائمی و عمومی» ندارند.
به گفته وی همچنین حدود ۸۰ درصد دارو های تزریقی بیمارستانی هستند و به محض تجویز و مصرف در صورت حساب بیمارستان توسط بیمه پرداخت می شوند. در این گفته ها مشخص نیست که آیا ۸۰ درصد دارو های بیمارستانی هم مشمول تغییر قیمت هستند یا خیر و از سوی دیگر تکلیف ۲۰ درصد دارویی که بیمارستانی نبوده اند چیست؟ تکلیف ۱۰ درصد دارو هایی که مشمول تغییر قیمت شده اند چیست و آیا بیمه ها از آنها حمایت می کنند؟ هرچند وزیر بهداشت گفته است که مکاتبات لازم با آنها انجام شده تا مابه التفاوت قیمت را آنها پرداخت کنند.
طرح دارویار و عدم تأمین به موقع بودجه لازم برای پوشش مابه التفاوت تغییر نرخ ارز دارو موجب شده است تا چشم مردم از این تغییر قیمت ها بترسد به خصوص اینکه مثلا داروی پروپرانول تزریقی نسبت به سال گذشته بیش از ۵۰۰ درصد دچار افزایش قیمت شده است یا پمادی مانند ویرولیز (آسیکلوویر) چشمی که بیش از ۴۰۰ درصد رشد قیمت داشته اند. تعداد دارو هایی که مشمول افزایش قیمت شده اند بسیار زیاد بوده و بعضا برخی شرکت های دارویی برای خود لیست تغییر قیمت ها را به صورت مجزا منتشر کرده اند.
در اینکه یک دارو باید قیمت گذاری منطقی داشته باشد تا شرکت داروسازی با حاشیه سود مطمئن به ادامه تولید بپردازد شکی نیست. مسأله اصلی تأمین آن برای مردم و دسترسی بیماران به این دارو ها است که قطعا با افزایش قیمت آنها و تکرار تجربه دارویار علاوه بر اینکه امکان اختلال در تأمین دارو های مورد نیاز را به وجود می آورد ممکن است موجب افزایش پرداختی از جیب مردم شود.
در همین حین که برخی از دارو ها با افزایش قیمت مواجه شده اند برخی کالا های مصرفی مانند نوار های تست قند خون نیز به شدت گران شده و قیمت آنها چندین برابر شده است. اگر دارو هایی که دچار افزایش قیمت رسمی شده اند دارو هایی باشند که جنبه مصرف عمومی نداشته باشند کالایی مانند نوار تست خون با توجه به جمعیت دیابتی ایران یک کالای پر مصرف بوده و با توجه به نقشی که این دستگاه ها که در کنترل قند خون افراد و پیشگیری از بیماری دیابت دارند همچنین با توجه به اینکه این کالا تحت پوشش بیمه نیست افزایش پرداختی از جیب مردم را به همراه داشته و این مسأله کاهش دسترسی را به این کالای مهم در کنترل بیماری های غیر واگیر به همراه دارد.
کمیته های قیمت گذاری دارو و تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو پیش از تغییر قیمت هر کالای سلامتی نخست باید به فکر توانایی بیماران در تأمین این کالا بوده و نسبت به حمایت بیمه ها از این تغییر قیمت ها اطمینان داشته باشند و بیش از هرچیزی به فکر ذی نفع نهایی بیماران باشند که قرار است این دارو ها و تجهیزات را مصرف کنند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "افزایش قیمت دارو؛ دسترسی محدود می شود؟" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "افزایش قیمت دارو؛ دسترسی محدود می شود؟"، کلیک کنید.