وضعیت اختلالات روان در ایران/ افسردگی در زنان ۲ برابرِ مردان
رئیس انجمن روان پزشکان ایران با اشاره به وضعیت اختلالات روان پزشکی و شایع ترین این اختلالات در گروه های سنی مختلف گفت: اگر مسائل روان پزشکی و اختلالات روان به میزان سهمی که در بار بیماری ها دارند مورد توجه قرار گیرند و بودجه برای آنها تخصیص داده شود به طور قطع میزان مشکلات سلامت روان کاهش می یابد.
دکتر وحید شریعت در گفت وگو با تیکسر درباره پیمایش های سلامت روان اظهار کرد: نخستین پیمایش ملی سلامت روان در سال ۱۳۸۹ انجام شده و براساس نتایج این پیمایش حدود ۲۱ درصد در آن بازه زمانی به اختلالات روان مبتلا بوده اند. همچنین دومین پیمایش سلامت روان طی سال های اخیر و در سال ۱۴۰۱ انجام شده اگرچه این پیمایش به تازگی انجام شده اما نتایج را تا به این لحظه اعلام نکرده اند. نخستین پیمایش ملی سلامت روان که نتایج آن اعلام شده دقیق ترین پیمایش انجام شده است.
وضعیت اختلالات روان
وی ادامه داد: علاوه بر پیمایش ملی سلامت روان برخی از پیمایش ها به وسیله «ابزارهای غربالگری» انجام می شود. اگرچه ابزارهای غربالگری به میزان دقت پیمایش ملی سلامت روان نیستند اما تخمین خوبی از افرادی که ممکن است به اختلالات روان مبتلا باشند ارائه می دهند. نتایج آخرین پیمایش غربالگری سلامت روان بیانگر این است حدود ۳۰ درصد در کشور به اختلالات روان مبتلا هستند.
افسردگی و اضطراب؛ شایع ترین اختلالات روانپزشکی
شریعت با بیان اینکه «افسردگی» شایع ترین اختلال روانپزشکی در میان ایرانیان است خاطرنشان کرد: پس از افسردگی اختلال اضطرابی در جایگاه دوم شایع ترین اختلالات روانپزشکی در میان ایرانیان قرار دارد. اگرچه برخی از اختلالات روان بسیار شایع هستند اما آمار برخی از اختلالات روان در تمام کشورها تفاوت چندانی ندارد. میزان ابتلا به اختلالاتی که به شرایط ژنتیکی بسیار وابسته هستند نیز حدود یک درصد گزارش شده؛ به طور مثال میزان ابتلا به «اسکیزوفرنی» در کشور و سایر کشورها حدود یک درصد است.
افسردگی در زنان ۲ برابر بیشتر از مردان
رئیس انجمن علمی روان پزشکان ایران با اشاره به اختلالات «افسردگی» و «اضطرابی» توضیح داد: به طور معمول فراوانی اختلالات افسردگی و اضطرابی در میان زنان نسبت مردان بیشتر است؛ میزان ابتلا به افسردگی زنان نسبت به مردان حدود دو برابر است. اگرچه پاسخ به پرسش «چرا میزان ابتلا به افسردگی در میان زنان نسبت به مردان بیشتر است؟» بسیار مفصل است اما دلایلی مانند «تغییرات هورمونی» که مربوط به مسائل بیولوژیک می شود و همچنین دلایلی مانند «تغییر نقش افراد» «تفاوت در نقش ها» «انتظارات از زنان» «امکانات در دسترس زنان» و «شرایطی که جامعه به زنان تحمیل می کند» که جزو مسائل اجتماعی هستند در بروز فراوانی بیشتر افسردگی در میان زنان نسبت به مردان نقش دارند.
بیش فعالی؛ اختلال شایع روانپزشکی در کودکان
شریعت با بیان اینکه «بیش فعالی و کمبود تمرکز» “ADHD” شاید شایع ترین اختلال روان در میان کودکان باشد توضیح داد: نوع اختلالات کودکان تا حدودی متفاوت است. «بیش فعالی و کمبود تمرکز» “ADHD” شاید شایع ترین اختلال روان در میان کودکان باشد؛ این احتمال وجود دارد ۴ تا ۸ درصد کودکان به ADHD مبتلا باشند. به نظر می رسد مسائل «زیست شناختی» در بروز «بیش فعالی و کمبود تمرکز» در میان کودکان نقش دارد.
وی درباره دیگر اختلال های شایع روان در میان کودکان گفت: «اختلالات یادگیری» و «اختلالات طیف اوتیسم» از دیگر اختلال های روان شایع در میان کودکان محسوب می شوند. اگرچه اطلاعات چندانی درباره چرایی ابتلا به اختلالات «یادگیری» و «طیف اوتیسم» در دسترس نداریم اما این اختلالات جزو اختلال های رایج هستند.
رئیس انجمن علمی روان پزشکان ایران ادامه داد: برخی از اختلالات دیگر نیز مطرح هستند مانند اختلالات «نافرمانی مقابله ای» و «سلوک» که بیشتر مربوط به مسائلی مانند «چگونگی برخورد» و «تربیت» کودکان می شود. درمان این اختلالات اغلب درمان غیردارویی است. همچنین اختلالات اضطرابی مانند ترس از دیگر اختلال های رایج در میان کودکان است.
کمبودهای دوره ای داروهای روانپزشکی
رییس انجمن علمی روانپزشکان در بخش دیگر صحبت هایش همچنین درباره وضعیت دسترسی به داروهای سلامت روان توضیح داد: وضعیت دسترسی به داروهای روان بسیار متغیر است. کمبودهای دارویی را به طور متناوب در هر بازه زمانی تجربه کرده ایم؛ شرایط دسترسی به داروهای سلامت روان به نحوی است که می توان لیستی از کمبودهای دارویی را در هر بازه زمانی تنظیم کرد؛ این احتمال وجود دارد که یک دارو در یک مقطع زمانی در دسترس باشد و در یک برهه زمانی دیگر در دسترس نباشد. متاسفانه در زمینه تامین داروی حوزه روان دچار هرج و مرج هستیم که سبب بروز مشکلاتی در سال های اخیر شده است.
ضرورت ارتقاء سواد سلامت روان
این روانپزشک با بیان اینکه ارتقاء «سواد سلامت روان» امری ضروری است گفت: توصیه می کنم که افراد نسبت به ارتقاء سواد سلامت روان خود اقدام کنند و اطلاعات لازم مربوط به سلامت روان را از منابع معتبر کسب کنند و دانش خود را ارتقا دهند. این احتمال وجود دارد که برخی مسائل در خود یا اطرافیان آنها بروز کند که نیازمند مشورت با یک متخصص است؛ در صورت مواجهه با چنین شرایطی می بایست با متخصص مشورت کنند. مشورت با متخصص به آنها کمک می کند تا از چگونگی برخورد با آن مشکل مطلع شوند.
وی ادامه داد: امیدوارم بتوانیم منابعی را فراهم کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم تا در شرایط نیاز به آن مراجعه کنند. متاسفانه اطلاعات نادرست در شبکه های اجتماعی در دسترس است و برخی به واسطه تعداد «دنبال کنندگانی» که دارند نظرات شخصی خود درباره اختلالات و مسائل حوزه روان را به طور وسیع نشر می دهند. مردم می بایست نسبت به کسب اطلاع درباره مسائل مربوط به اختلال روان از منابع معتبر توجه کنند.
توجه به سلامت روان امری ضروری
رئیس انجمن علمی روان پزشکان ایران با بیان اینکه متاسفانه سیاستگذاران نسب به اهمیت مسائل سلامت روان آگاه نیستند تصریح کرد: مسائل سلامت روان نسبت به سایر مشکلات حوزه سلامت مورد توجه قرار نمی گیرد. اگر مسائل روان پزشکی و اختلالات روان به میزان سهمی که در بار بیماری ها دارند مورد توجه قرارگیرند و بودجه برای آنها تخصیص داده شود به طور قطع میزان مشکلات سلامت روان کاهش می یابد.
پایان خبر تیکسر
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "وضعیت اختلالات روان در ایران/ افسردگی در زنان ۲ برابرِ مردان" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "وضعیت اختلالات روان در ایران/ افسردگی در زنان ۲ برابرِ مردان"، کلیک کنید.