روایت یک سفر صدساله + فیلم

روایت یک سفر صدساله + فیلم

ارد عطارپور می گوید: مستندهای سه گانه کوچ بختیاری که – امروز در موزه سینما به نمایش درمی آیند- سفری صدساله به اعماق تاریخ هستند.  

به گزارش تیکسر امروز در آخرین روز اردیبهشت ماه قرار است سه گانه ای از کوچ بختیاری در موزه سینما به نمایش درآید که چهره هایی سرشناس از جمله محمد تهامی نژاد احمد ضابطی جهرمی فرهاد ورهرام و اُرد عطارپور به تحلیل و گفتگو درباره این فیلم ها می پردازند.

این فیلم ها شامل مستند «علف» «تاراز» و «بازگشت دوباره» می شوند که عطارپور درباره آن ها می گوید: «سه گانه کوچ سفری صد ساله به اعماق تاریخ است. حماسه بختیاری ها با «علف» شروع می شود با «تا راز» ادامه میابد و با «بازگشت دوباره» پایان می پذیرد. مردمان بختیاری با طبیعت مبارزه می کنند با زندگی سر می کنند و تسلیم تقدیر می شوند.»

 مستند «علف» که صد سال از تولید آن می گذرد یکی از نخستین مستندها در موضوع قوم گرایی شناخته می شود که توسط سه فیلمساز امریکایی در ایران ساخته شده است. در این مستند تصاویر نادری از زندگی ایلیاتی در ایران قدیم نشان داده می شود.  

فاصله ساخت «علف» در سال ۱۳۰۴ تا تولید فیلم «تا راز» ۶۳ سال است و فیلم «بازگشت دوباره» محصول سال ۱۳۹۸ است.  

فیلم مستند «تاراز» هم که به کارگردانی فرهاد ورهرام ساخته شده درباره گروهی از عشایر کوچ رو بختیاری است که به تناسب فصول گرم و سرد هر سال در دو استان خوزستان (منطقه گرمسیر) و چهار محال و بختیاری (منطقه سردسیر) زندگی می کنند. اولین نمایش فیلم «تاراز» سال ۱۳۶۷ در موزه مردم شناسی پاریس با حمایت «ژان روش» برگزار شد.

در انجام پژوهش های میدانی مستند «تاراز» فرهاد ورهرام در سال ۱۳۶۵ به مدت حدود یک ماه با چند خانوار عشایری از خوزستان تا دامنه جنوبی زردکوه در مسیر ییلاق همراه بود. سال ۱۳۶۶ ورهرام در همان مسیری که کوپر همراه طایفه بامَدی از عشایر بختیاری کوچ کرده بود با نوادگان همان خانوارها مسیر سال گذشته را طی کرد که حاصل آن مستندی شد به نام «تاراز».

ورهرام در دهه ۹۰ فیلم دیگری با این موضوع با نام «بازگشت دوباره» ساخت که درباره آن گفته است:«این مستند حاصل سفرهایی است که از سال ۱۳۶۵ در فصول مختلف به منطقه بختیاری داشتم.از طریق شاهرضا حاتمی با پسر حیدرخان- بزرگِ ایل در زمان فیلم برداری مستند «علف» کوپر- آشنا شدم. چندین سفر به مناطق مختلف رفتم و تصویرهای بسیاری گرفتم تا اینکه «مرکز چهارمحال و بختیاری» پیشنهاد کرد این مستند را به سرانجام برسانیم. در آن روزها و حتی اکنون هم فیلم و مستندهایی که درباره عشایر ساخته می شود معمولا نگاه توریستی دارند و به عمق موضوع نمی پردازند. حتی در مواردی لباس محلی تن کارمند فلان اداره ارشاد یا میراث می کنند و می آورند جلو دوربین. هنوز کار جدی روی ایلات عشایر و کوچ نشده است و جا دارد مستند و آثار زیاد دیگری دراین خصوص ساخته شود.»

تیکسر به بهانه نمایش این سه مستند در موزه سینما که ساعت ۱۵ امروز چهارشنبه انجام می شود بخش های از این فیلم ها را با همراهی فیلمخانه ملی ایران منتشر می کند.

پایان خبر تیکسر

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "روایت یک سفر صدساله + فیلم" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "روایت یک سفر صدساله + فیلم"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه